Za co cenicie swoją Skodę i czy macie wąsy? :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matejrysio
    Classic
    • 2013
    • 34

Za co cenicie swoją Skodę i czy macie wąsy? :)

Przy wymianie oleju ,bedac w kanale poluzowalem nakretke i wydluzylem nieco sztange. Efekt jaknajbardziej zadawalajacy. Turbina ladnie ciagnie od samego dolu, duzo lepiej niz wczesniej.
  • sparrov
    Rider
    • 2012
    • 378

Za co cenicie swoją Skodę i czy macie wąsy?

Choć opinie o tej marce są różne, z pewnością zdecydowana większość użytkowników samochodów Skoda ceni swoje auto. Pytanie, za co tak naprawdę cenicie swoje Skody i w ogóle dlaczego wybór padł na Skodę?

Naprawdę wiele ludzi uważa, że Skoda to tzw. rubbish car i w życiu by sobie nie kupili auta tej marki. Wyglądem i jakością odstaje od pozostałych aut z grupy VAG. W dodatku jest "czeska", ma obciachowe logo z "kurą", a marka jest stawiana w najniższym rzędzie, razem z Dacią, która na marginesie również ma obciachowe logo

Dlaczego Waszym zdaniem Skoda jest liderem sprzedaży w Polsce? Co powoduje, że od lat jest to u nas taki hit?

Ponadto wielu śmieje się nie tylko z samochodów, ale również z ich użytkowników, na temat których krąży wiele stereotypów:

- obowiązkowa czapka z nutrii lub kapelusz + płaszcz wpuszczony w spodnie
    - wąsy obowiązkowe
    - zawalidroga niepotrafiący jeździć niedzielny kierowca

Będę wdzięczny za komentarze

P.S. Tematu nie wymyśliłem sobie od hecy. Zbieram opinie do obszernego materiału.
    Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• bws34
      Rider
      • 2011
      • 543

No to ja będę pierwszy :P

Tata miał skodę Felicje 1.3 MPI białą śnieżynkę :P Jeździł nią 7 lat i poza jedną awarią i naprawami bieżącymi było miodzio Jak zrobiłem prawko to zacząłem szukać swojego auta no i wybór padł też na Felę również 1.3 ale po lifcie ;P Jeździłem nią 2 lata prawie i odwdzięczała się bezawaryjnością i niskim spalaniem. Felicję sprzedałem szwagrowi (jeździł nią 2 lata również i poszła dalej). Od dwóch lat mam Octavię 2.0 AQY i cenie ją za bezawaryjność jak wyżej,mam auto dobrze wyposażone w fajnej cenie i do tego przewoziłem nią 3 pralki 60cm na jeden raz,i musiałem jedynie złożyć kanapę z tyłu

A co inni myślą o tym że jeżdżę skodą.. Projekty takich osób jak Piramida,nikoś151,Misiek,arturo itp pokazują że nie raz można się zadziwić na światłach

A tak mówiąc o skodzie. Jechałem ostatnio S1 z prędkością 120-130 km/h a lewym pasem śmignęła mi tylko stara skoda Rapid
      "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

Re: Za co cenicie swoją Skodę i czy macie wąsy?

Zamieszczone przez sparrov
        Pytanie, za co tak naprawdę cenicie swoje Skody i w ogóle dlaczego wybór padł na Skodę?
        Do Skody namówił mnie tata, ponieważ w 2001 roku w listopadzie rodzice zakupili jako nowy samochód właśnie Octavię z takim samym silnikiem jak mam ja, czyli AGR. Z początku w ogóle nie myślałem o Octavii, ale z perspektywy ponad 1,5 roku nie żałuję tego wyboru.
        Za co cenię tę markę? Za to, że jest dobra dostępność części zamiennych i samochód nie jest drogi w serwisowaniu dzięki grupie VAG. Rozwiązania są popularne, ponieważ są stosowane w innych modelach VAG, co wpływa na ceny części zamiennych.

To chyba na tyle, uważam, że nie ma się co rozpisywać, bo konkrety zawsze są bardziej cenione.

sparrov, a pochwalisz się co to za obszerny materiał?
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• vw-autocentrum
          Ambiente
          • 2010
          • 178

Po prostu większość ludków zazdrość zżera że taka jak do tej pory tańsza Skoda jest bezawaryjnym oraz może być dobrze wyposażonym samochodem i już sąsiadowi nie zaimponuje się Vw, Audi czy Bmw bo Skoda tańsza a ma ten sam silnik identyczne wyposażenie i nie można się pochwalić że ma się lepsze auto. A to że nie którzy twierdzą że nie kupili by Skody bo to obciach jeździć autem ze znaczkiem kury a dodatkowo uważają że to gorsze auta to po prostu nie znają się nie wiedzą co jest dobre i dowartościowują się tym że kupili droższe auto a tak naprawdę to to samo tylko z innym znaczkiem ale niestety mentalność nasza jest taka że trzeba się pokazać. Fakt że w nowszych modelach Skody coraz bardziej zaczyna być widać księgowego grupy VAG który zaczął wprowadzać oszczędności i wyróżniać poszczególne marki przez co wykończenie tych aut zaczyna być coraz gorsze, wprowadza się coraz śmieszniejsze oszczędności jak brak zabudowy foteli czy w standardzie jeden kluczyk scyzoryk, albo brak możliwości zamówienia niektórych opcji dostępnych w innych markach koncernu.

Ja do Skody przekonałem się po tym że zauważyłem, że to auta która są mało awaryjne, ekonomiczne, tanie w eksploatacji, dodatkowo są funkcjonalne, uchwyty na napoje różnej wielkości, uchwyt na reklamówki w bagażniku mało które auta VAG to miały. Dodatkowo są ta auta coraz bardziej popularne na rynku wtórnym przez co zaczynają trzymać wartość.
          Była Octavia II Elegance...

Jest Passat CC... http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83899

Komentarz

• Prim
            L&K
            • 2013
            • 1040
            • Audi

A ja wychodzę z założenia j#$bać stereotypy!!

Chciałem kupić duży dobrze wyposażony NOWY samochód za rozsądne pieniądze - i póki co jestem zachwycony
            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marbab
              RS
              • 2009
              • 4713
              • Fiat
              • BMM 2.0 TDI 140 KM

sparrov, porownanie z Dacia to chyba troche przesada. Skody do tej pory az tak nie cieli po kosztach i czesto byla na poziomie VW. Choc na przykladzie O3 to idzie w zlym kierunku, czyli LOW.
              Kury w logo to nigdy tam nie bylo, wiec mysle ze tez wreszcie nalezy to zdementowac :P
              A stereotyp bedzie tak dlugo dopóty beda zazdrosnicy ze Czechom sie udalo

Swojego Szkodnika glownie cenie za jakosc/cene, dobre wyposazenie, ladny design zblizony do VW, otwarty code poprzez VCDSa i etc, jak i za niezawodnosc. Generalnie VAG nas rozpieszcza
              Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
              Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• mirek_p11
                RS
                • 2010
                • 6630
                • Volkswagen
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Skodę kupiłem, bo namówiła mnie żona Po bezawaryjnie pokonanych 60000 km w dwa lata Roomsterem 1.6 potrzebowałem auta z większą mocą i z większym bagażnikiem. Zastanawiałem się też nad Subaru Legacy, ale jak podliczyłem sobie koszty eksploatacji to niestety Japończyk odpadł na finiszu. Ogólnie jestem z zakupu bardzo zadowolony. Silnik 1.8 TSI jest optymalną jednostką do tego auta i na nasze drogi. Octavie mają dobry stosunek cena/jakość i są tanie w serwisowaniu. Jak komuś nie przeszkadza logo i nie musi mieć prestiżowego auta to optymalny wybór. Jakbym kupował teraz to byłby to prawdopodobnie Superb 2.0 TSI z DSG i napędem 4x4.

IMO logo mogliby zmienić, bo jest po prostu słabe, ale to tylko szczegół.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                Fotki

Komentarz

• spc
                  Elegance
                  • 2012
                  • 825
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Prim
                  A ja wychodzę z założenia j#$bać stereotypy!!
                  +1
                  Mnie generalnie Skoda się podoba, jak na swoją cenę jest to niezłe auto. W sumie mam kolejną Octavię która służy dobrze i jest nieźle wyposażona. Gdyby stać mnie było na auto za 150-200k PLN, to pewno kupiłbym Superba 4x4 bo mi się podoba a resztę bym odłożył dzieciakom na przyszłość. Nieraz się spotkałem z opiniami dosłownie "wyrzyganymi" w twarz że kurak to odpad produkcyjny VW, że to co jest za słabe do VW czy OOOO jest dawane do Skody. I kto mi to mówił? Dresik w 20-letniej beemce posklejaną taśmą klejącą, właściciel najbardziej zajebistego pojazdu w galaktyce - paska B5, ewentualnie znajomy, który kula się A4 z 1999 roku. I to było jeszcze jak jeździłem przedliftową 14-letnią O1 która miała ponad 200k nalotu i ani razu nie stanęła z powodu awarii. A kapelusza nie mam, wąsa też nie hoduję
                  Piter
                  tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• wesolek
                    Classic
                    • 2011
                    • 34

Na wstępie... nie dali mi kapelusza do samochodu.... ;( wasow tez nie mam ;p

chciałem sedana z duzym bagaznikiem i oto trafilo na skodzie ;p

MINUS to zarowki podswietlajace rejestracje.... gowno nie zarowki...
                    Ostatnio edytowany przez wesolek (2008-09-11 20:02:14) 387 razy

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

- obowiązkowa czapka z nutrii lub kapelusz + płaszcz wpuszczony w spodnie
                      - wąsy obowiązkowe
                      - zawalidroga niepotrafiący jeździć niedzielny kierowca

Będę wdzięczny za komentarze
                      Skąd te stereotypy? :lol: W każdym razie nie spełniam żadnego :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez sparrov
                      Pytanie, za co tak naprawdę cenicie swoje Skody i w ogóle dlaczego wybór padł na Skodę?
                      Bo mi się podoba, bo mi wozi tyłek przez 6,5 roku i 167kkm bezawaryjnie (poza jakimiś tam duperelami.), i która kilkanaście razy po kilku krajach europy obwiozła mnie i moją rodzinę bez jakichkolwiek problemów.
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                        Bo mi się podoba, bo mi wozi tyłek przez 6,5 roku i 167kkm bezawaryjnie (poza jakimiś tam duperelami.), i która kilkanaście razy po kilku krajach europy obwiozła mnie i moją rodzinę bez jakichkolwiek problemów.
                        i we wsi takiej 2-giej u Ciebie nie ma :diabelski_usmiech
                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

i we wsi takiej 2-giej u Ciebie nie ma :diabelski_usmiech
                          Oooo właśnie, ale do kościoła nią nie jeżdżę :szeroki_usmiech
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8162
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                            Oooo właśnie, ale do kościoła nią nie jeżdżę
                            to i Yariska tez jedna we wsi? :diabelski_usmiech

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                              RS
                              • 2013
                              • 4038
                              • Octavia III (5E3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM
                              • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Mój tata miał 4 skody i był zadowolony:-) ją miałem fabie teraz z której byłem również zadowolony :szeroki_usmiech. A octavia to było moje marzenie które w tamtym roku zrealizowalem
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                              przedstawiam smerfetke

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8162
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                                Mój tata miał 4 skody i był zadowolony:-)
                                ja mam 4-tą Octavie i dalej jestem zadowolony :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Ja cenię swoją octę za najlepsza głowicę na świecie :lol:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• wesolek
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 34

Zamieszczone przez piotrek_os
                                    ja mam 4-tą Octavie i dalej jestem zadowolony
                                    A co spotkało tamte 3?
                                    Ostatnio edytowany przez wesolek (2008-09-11 20:02:14) 387 razy

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                                      RS
                                      • 2013
                                      • 4038
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM
                                      • CHZD 1.0 TSI 115 KM

piramida, :lol:
                                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                                      przedstawiam smerfetke

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez wesolek
                                        A co spotkało tamte 3?
                                        sprzedaz

Komentarz

• djtomi2
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 252
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez piramida
                                          Ja cenię swoją octę za najlepsza głowicę na świecie :lol:
                                          Czyżby ci się łowica posypała?
                                          W moim BKD jeszcze się trzyma chociaż mam nastukane 180 tys. Odpukać w niemalowane - oby jak najdłużej.

A odnośnie tematu, to cenię moją OI za bezawaryjność i minimalne spalanie.
                                          Jak sobie kupiłem w 2007 roku (ALH), to się wszyscy ze mnie śmiali.
                                          Ale od tej pory brat kupił sobie OI Classic, pojeździł trochę i wymienił na OII Elegance, a teraz wymienia na Superba.
                                          Ja w międzyczasie kupiłem żonie wyżej wspomnianą OII (BKD ).
                                          Jeden szwagier molestuje mnie, żebym mu odsprzedał swoją OI, bo już tyle nim jeżdżę, że na pewno chcę wymienić.

Natomiast najbardziej bawi mnie historia mojego drugiego szwagra.
                                          Jak ja kupowałem OI on sobie kupił Lagunę II i śmiał się, bo on ma ful wypas, skóra nawigacja i inne pierdoły, a moje to sam plastik.
                                          Po roku sprzedał, bo go zjadały koszty paliwa. Kupił Focusa, minął kolejny rok i trzeba było Focusa ściągać z autostrady. Mało tego tak się zepsuł, że po oględzinach u mechanika pojechał prosto na złom. Dalej był Peugeot 306, bo przecież nie ma jak francuz. Minął kolejny rok i Deja Vu. Laweta i złom. W końcu kupił OI , minęły 3 lata i jeździ bez awarii do dziś.

Komentarz

• r2r
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4721
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

-Dobra relacja "cena-produkt"
                                            -Całkiem wysoki standard wykonania i wyposażenia w stosunku do konkurencyjnych marek w tym samym segmencie
                                            -Powszechność i dostępność części
                                            -Ergonomia, praktyczność i ekonomia
                                            -Spełnienie wszystkich kryteriów w kategorii "samochód" i tylko w niej, a więc nie przedłużanie sobie Skodą pały, nie dodawanie na siłę filozofii jaki to boski, stylowy i ponadczasowy twór
                                            -Nie udziwnianie Skody systemami, programami itd. (choć patrząc na O3 nie jestem tego już taki pewien)
                                            -Od wielu lat reputacja solidnego i sprawdzonego samochodu, który bez zbędnych fajerwerków dowiezie do pracy oddalonej o 5km. jak i na Sycylię w wakacje

Wąsy mi nie pasują, więc mówię im : NIE

Zazdrosnych i komentujących wieśniaków pytam, co sobie kupią za 10 lat kiedy większość zdrutowanych E34 i B5 rozpadnie się już na amen :?:
                                            E60 i B6 nie da się już drutować, a kto podepnie pod komputer :?: Pan Wiesiu co tak ładnie malował rzemieślniczo błotniki w starej Omedze :?: Kto wytłumaczy co to jest DPF :?: Czy dresiarz jest w stanie pojąć taką wiedzę :?: Kto mu wytłumaczy co znaczy komunikat "surchauffe moteur" na pięknym kolorowym monitorze w jego 10-letniej E60-tce sprowadzonej prosto z Francji od pierwszego właściciela, na którą dresiarz musiał ciułać 5-6 lat :?: Kto mu przestawi menu na jakiś inny język :?: więc co pozostanie :?: Dacia :?:
                                            Hejterzy niech hejtują Skodę, ale sami nie długo nie bardzo w co będą mogli wsiąść.
                                            Artur

Komentarz

• kazik4x4
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2728

Kupiłem bo spełnia wszystkie moje warunki konieczne:
                                              - diesel
                                              - 4x4
                                              - kombi

Cenie za:
                                              - bezawaryjność
                                              - dostępność części
                                              - niskie koszty eksploatacji
                                              - za swojego rodzaju sympatyczność

Wąsy:
                                              - brak

Komentarz

• ketivv
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1155

Zamieszczone przez djtomi2
                                                Po roku sprzedał, bo go zjadały koszty paliwa. Kupił Focusa, minął kolejny rok i trzeba było Focusa ściągać z autostrady. Mało tego tak się zepsuł, że po oględzinach u mechanika pojechał prosto na złom. Dalej był Peugeot 306, bo przecież nie ma jak francuz. Minął kolejny rok i Deja Vu. Laweta i złom. W końcu kupił OI , minęły 3 lata i jeździ bez awarii do dziś.
                                                to miał chłop szczęście do Skody a pecha do innych
                                                mojej koleżanki OI 1.9 TDI holowana była przez parę lat (nowe auto kupione u dealera)
                                                jak się zaraz po gwarancji zaczęła psuć tak co dalszy wyjazd to powrót na lawecie
                                                problemem były gnijące wiązki elektryczne, izolacja dosłownie rozchodziła się w rekach po 6 latach - każde auto może mieć problemy

Skoda - jak dla mnie największą jej zaletą jest fakt, że człowiek wtapia się w tłum i zdecydowana większość nie zwraca na to auto uwagi (taka czapka niewidka) ;-)

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Do salonu Skody trafiłam w 2007 r. dzięki kumplowi z ... piaskownicy, który wtedy był szefem jednego z lubelskich salonów Skody. Namówił mnie na nową O II - wtedy szukałem 2-3 letniego Audi A4 i o czymś takim jak Skoda nie chciałem nawet słyszeć - zaproponował taką cenę za O II 1.6 MPI w wersji elegance + dodatki, że żal było nie skorzystać. No i tak zaczęła się moja przygoda ze Skodą. Ojciec wtedy miał nową Renault Magane II 1.6 16V i ... zaczął mi zazdrościć Octavii, bo się totalnie nie psuła, a on non-stop w ASO renault siedział i coś mu naprawiali 8) Co mnie urzekło w mojej O II? To że przez 5 lat mojego posiadania, było to auto totalnie bezawaryjne, bardzo wygodne, komfortowe i świetnie wykonane (po 5 latach jazdy głownie po miejskich ulicach, wyłączałem radio i jadąc dziurową ulicą nie słyszałem nawet jednego skrzypnięcia plastiku!!).
                                                  Dlatego po O II, w listopadzie 2012 r. kupiłem kolejna nową Skodę. Tym razem jest to Superb II 1.8 TSI i jak narazie równiez jestem z tego auta niesamowicie zadowolony. Jest baaaaardzo wygodne, obszerne, świetnie wyposażone i ma genialny silnik 1.8 TSI który dzięki swojej elestyczności i dynamice wywołuje banana na twarzy z akazdym razem gdy mocniej wciśnie sie gaz
                                                  Co jeszcze mnie przekonuje do Skody, to tani serwis i w miarę niedrogie cześci zamienne.
                                                  Podkreślić nalezy też świetna relację ceny do wyposażenia i jakości jaką dostaje sie w autach Skody.

Co zas tyczy się tych którzy śmieją sie ze Skody, to są to albo ludzie bardzo, bardzo młodzi (żeby nie powiedzieć dzieci), albo totalni ignoranci motoryzacyjni. Bo czy można się śmiać z marki która powstała w 1895 r. i jest drugą, po Mercedesie, najstarszą marką motoryzacyjną w Europie ??!!
                                                  Czy można się śmiać z marki która w okresie miedzywojennym, gdy takie marki jak BMW, VW czy Jaguar nawet nie istaniały, produkowała luskusowe limuzyny którymi poruszały się głowy państw ?
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...